De aanhouder!

De aanhouder!

‘En niets is sterker dan dat ene woord. Feyenoord. Mijn Feyenoord.’

Geen meelijwekkende blikken meer. En geen grappen met foto’s van oude mannen met als ondertekst ‘foto van de ballenjongens tijdens de laatste kampioenschapwedstrijd. Of appjes waarin mensen zeggen dat het ons zo ontzettend gegund wordt. Dit alles is voorbij. Want eindelijk, na achttien lange, zware jaren, is het zover. Ik kan het nauwelijks geloven maar het is echt waar. Mijn club, en daarmee uiteraard ook de mooiste club ter wereld, heeft de landstitel te pakken. Ik herhaal het nog eens: We zijn kampioen! En we is natuurlijk Feyenoord!

Natuurlijk hebben we na 1999 nog een paar keer de beker gewonnen en, een ander absoluut hoogtepunt, de UEFA Cup in 2002. Dat is zeker een vermelding waard. Maar potjandorie, de landstitel winnen is wel echt anders. Dat kan zelfs ik als tekstschrijver niet in woorden uitdrukken.

Legioen

En dan kom ik meteen bij Het Legioen, dat onlosmakelijk is verbonden met Feyenoord. Want ‘we’ bestaat uit de club, spelers, bestuur, trainer, technisch directeur en ga zo door. En het Legioen. Samen hebben we er altijd in geloofd. En je ziet, als je blijft geloven, gaat het lukken.

Ja, we hebben het zwaar gehad. Ook in mijn ziel staat de 10-0 nederlaag tegen PSV geëtst. Maar nooit, nee nooit, zijn we het geloof in ons Feyenoord verloren. En om vandaag op een bomvolle Coolsingel met 150.000 (!) gelijkgestemde zielen te mogen staan, is fabelachtig mooi.

Coolsingel

Wat ik met voetbal heb, en waarom Feyenoord me zo aanspreekt, zit absoluut in bovenstaande tekst. En ik denk dat veel mensen zich hierin herkennen. Als je geloof blijft houden in een mooie toekomst en durft te veranderen van richting, denkwijze en misschien je normen wat verschuift, arriveer ook jij op je eigen Coolsingel of Stadhuisplein.

Doe je ogen maar eens dicht en denk aan wat je echt zou willen. Heb je altijd al een boek willen schrijven? Willen leren hoe je een klassieke auto pimpt? En wil je stiekem in een blijspel spelen? Oké, dat zijn mooie dromen. Doe je ogen nu maar open. En schrijf eens op waar je zojuist aan dacht. En schrijf dan op hoe je dit gaan aanpakken. in kleine behapbare stappen. Het hoeft niet levensgroot te zijn. Je mag ook op schilderles. En de Mona Lisa op geheel eigen wijze naschilderen. Dat kan gewoon.
Ikzelf blijf groots dromen. Over Feyenoord met de titel ‘Winnaar Champions League’ op zak. En waarom ook niet? De aanhouder wint.