Hulde aan Hermien!

Hulde aan Hermien!

Heel Nederland is in de ban van Hermien. Ook ik ben onder de indruk van de rebelse koe die op weg naar het slachthuis wist te ontsnappen. Inmiddels weet ze al weken uit handen te blijven van eigenaar Herman Jansen, een dierenarts met verdovingsgeweer en vele fans die hopen een glimp van haar op te vangen. Hermien is gewiekst. Overdag houdt ze zich schuil en tijdens de nachten graast zij op de weide. Zelfs door de fluwelen stem van een heuse koeienfluisteraar laat het slimme beest zich niet verleiden. En haar eigenwijze inborst heeft het dappere dier gered. Jansen heeft gezegd haar de weg richting slachthuis te besparen. Ze mag zelfs naar een Fries rusthuis voor koeien. Eind goed al goed dus voor Hermien.

 

Oproerling

Als vegetariër vind ik het verhaal oproerkraaier Hermien fantastisch. En ik ben niet de enige. Hermien is trending, hot. Zo is de Partij voor de Dieren een crowdfunding gestart om haar vege lijf te redden. En op Facebook zijn pagina’s met namen als ‘Geef koe Hermien een warm thuis’ en ‘Laat koe Hermien leven’ in het leven geroepen. Zelfs nieuwsmedia zitten ‘bovenop’ de Limousinkoe.

Maar ook als mens ben ik onder de indruk van de ‘knuffel-dwarsligger’. Want hoewel ze geboren is met een duidelijk doel: menselijke consumptie, heeft iets in Hermien ervoor gezorgd dat haar een beter lot beschoren moest zijn. Dat blijkt in het geval van de fiere koe dus het Friese rusthuis. Ze is een oproerling en mensen houden van oproerlingen. Mensen – en dus ook koeien – die dapper zijn, zich durven onderscheiden en hun hoofd boven het spreekwoordelijke maaiveld uit durven steken.

Maatschappijkritisch

Deze individuen onderscheiden zich. Of je het nu eens bent met hun boodschap, koeien als Hermien, maar ook mensen als Donald Trump, wijlen protestzanger Armand, of bokser Orlando Cruz uit Puerto Rico maken wat los. Cruz kwam in 2012 naar buiten met zijn homoseksuele geaardheid. Met zijn boodschap wil hij duidelijk maken dat ‘het machismo en je identiteit als homo elkaar niet uitsluiten’. Dat zijn mooie woorden. Hij werd door belangenorganisaties vanuit de hele wereld dan ook bewierookt na zijn moedige coming out. Armand zette menigeen aan het denken met zijn maatschappijkritische teksten. En de ongezouten uitspraken van Trump geven mensen ook voldoende gespreksstof.

Stoere koe

Of je Trump nu verfoeit of het eens bent met zijn standpunten, de overleden Armand omschrijft als een hippie of een man die zijn tijd vooruit was en Cruz naïef of vooral stoer vindt: zij geven de wereld kleur. Deze markantelingen maken een veelheid aan emoties los: positieve en zeker ook nare gevoelens. Ze zetten je aan het denken.

Net als Hermien me vandaag aan het denken zet. Misschien draag ik morgen eens blauwe lippenstift. Of durf ik hardop toe te geven dat het mijn schuld is dat de jongste voor Ajax is. Wellicht huppel ik wel met het grut naar school. En probeer ik de wereld zo een beetje te kleuren. Ter ere van Hermien. Want potverdikkie, wat vind ik haar een roze, groene, blauwe en vooral stoere koe!