Hoe meer ik weet…

Hoe meer ik weet…

Het meest toffe van mijn werk is dat ik enorm veel mensen leer kennen. Zo heb ik in een gortdroge Kampina gestaan met herder Boris van Hooij om te praten over zijn schaapskudde. Ik mocht PSV-voetballer Armando Obispo interviewen op de vooravond van het landskampioenschap van zijn club. En ik had de eer met één van de vrijwilligers van de Voorleesfiets in gesprek te gaan over haar mooie en belangrijke werk ter stimulering van de taalontwikkeling bij kinderen. Echt: hoe vet is het om verhalen te beluisteren en er óók nog een treffend verhaal over te schrijven?

Sorry

Een aantal weken geleden stuiterde ik letterlijk door de huiskamer toen ik theatermaker Paul de Munnik mocht bevragen. Als kers op de taart werd ik uitgenodigd voor zijn voorstelling ‘Goed Jaar’.

De show was, naast een waar Cadeautje met hoofdletter ‘C’, een optreden dat me aan het denken zette. Ongeveer in het midden van de voorstelling werd ik getroffen door de zin: ‘Hoe meer je weet, hoe minder je begrijpt’.

Radertjes in mijn hoofd maakten vergeten connecties en ik dacht terug aan vroeger, mijn vroeger. Elke avond keek ik met mijn grote broer naar het Jeugdjournaal. En elke avond werd ik verdrietig als ik daar zag hoe kinderen in oorlogsgebieden leefden. Of overleefden eigenlijk. Ik begreep niet waarom de ruziemakers niet gewoon ‘sorry’ tegen elkaar zeiden en weer gingen spelen. Ik had geen weet van achterliggende belangen als geld, macht en godsdienst.

Iemand?

Nu tel ik 41 (…) lentes en heb ik meer achtergrondkennis. Ik weet dat mensen elkaar vermoorden omdat beiden de macht in een gebied willen opeisen. Of elkaars huizen plat bombarderen omdat zij verschillende geloofsovertuigingen hebben.

Natuurlijk, ik kijk het nieuws, ik lees de verhalen. Dus ja, ik weet het. Maar begrijpen doe ik het nog steeds niet. Ik begrijp er eerlijk gezegd steeds minder van. Want waarom beschieten mensen elkaar: christenen en moslims. Waarom steken ze elkaars dorpen in brand en gooien ze bommen op elkaars kerken en moskeeën? Iemand? Hoe meer ik weet, hoe minder ik begrijp.

Ik had deze week de eer om samen met een groep ouderen een moskee te bezoeken en met de plaatselijke imam in gesprek te gaan. En wat me daar opviel, was de hoeveelheid overeenkomsten die er tussen de islam en het christendom is. Het zijn er zoveel meer dan ik dacht. Want wist je dat het Oude Testament grote stukken overlap heeft met de Koran? Ik had daar voor deze week geen weet van. En dat christenen, joden en moslims dezelfde aartsvader hebben? Dat is voor beide geloven Abraham. Ik had geen idee. Hoe meer ík weet, hoe minder ik begrijp. Echt.

Kleuren

Wat ik wel begrijp? En wie? Dat is de vrijwilliger die elke week een kop koffie drinkt bij die man wiens vrouw vorig jaar overleed. De oma die elke dinsdag na school haar kleinkinderen ophaalt. De buurman die boodschappen doet voor zijn zieke buurvrouw. En de imam die de deuren van zijn moskee openzet voor iedereen. Ik begrijp dat we elkaar nodig hebben. Dat we op elkaar lijken, elkaar versterken. Dat we elkaar mooier maken.

Zullen we samen nog vaker onze grijze dagen inkleuren? Ik heb heel veel stiften.