Op muzikale reis met Paul de Munnik

Op muzikale reis met Paul de Munnik

Een opgewekte en muzikale avond met een vleugje melancholie. Met deze woorden laat ‘Goed Jaar’ – de nieuwe show van theatermaker Paul de Munnik (48) – zich het best omschrijven. Donderdag 1 november kwam de muzikale duizendpoot samen met gitarist en zanger Wouter Planteijdt voor een ronkende voorstelling naar Podium Boxtel.

 

,,Hoewel ik nooit gestopt ben met optreden, ga ik met deze theatershow terug naar mijn creatieve achtergrond”, vertelt De Munnik. ,,Daar ligt mijn hart. Het opvoeren van een show is compleet anders dan het geven van een concert. Het verschil? Als mensen een concert bezoeken, kunnen ze onderuit in hun stoel gaan hangen. Als ik een theatervoorstelling opvoer, worden ze meegenomen op de reis die ik maak. Als ze me volgen, erbij blijven, ben ik geslaagd. En dat is heerlijk.”

De reis waarover theatermaker De Munnik in zijn tweede soloprogramma spreekt, is gestoeld op het geloof dat ieder mens de vrijheid heeft om te wisselen van levenspad om zijn eigen geluk na te jagen. ,,Iedereen heeft de regie over zijn eigen leven. Dus wissel eens van pad. Of kies er bewust voor dit niet te doen. Maar besef dat die vrijheid er is.”

Eigenwijs

Op de website van De Munnik staan de volgende treffende woorden: Laat. Mij. Lekker. Mijn. Ding. Doen. ,,Ik wil doen waar ik gelukkig van word”, legt hij uit. ,,En dat is zingen. Mijn voorstelling Goed Jaar, bevat dan ook veel nummers, covers en zelfgeschreven songs. Natuurlijk vertel ik ook verhaaltjes en maak ik wat grapjes. Maar de nummers vormen de basis van de show”, aldus de in Dronten geboren theatermaker, die zojuist van een repetitie afkomt.

Hoewel het schouwspel persoonlijk en intiem is, staat De Munnik niet alleen op het podium. Gitarist en zanger Wouter Planteijdt, onder meer bekend van de band Sjako!, begeleidt De Munnik op zijn muzikale tocht. ,,Ik ken Wouter al heel lang en naast dat hij een steengoede muzikant is, is hij ook eigengereid. We liggen dan ook regelmatig in de clinch om te komen tot een zo goed mogelijke productie. We inspireren en prikkelen elkaar. Want ja, ook ik ben eigengereid. En eigenwijs ook trouwens.

‘Ik doe wat me gelukkig maakt’

IJkpunten

Een van de nummers die speciaal is voor De Munnik is de titelsong van zijn nieuwe album ‘Goed Jaar’ dat 16 maart 2018 uitkwam. ,,Dit lied is een bewerking van het nummer ‘A very good year’, één van mijn favoriete songs. Echt een lied dat moet blijven zoals het is. En waar je met je tengels vanaf moet blijven…”

En juist dát deed de Munnik niet. ,,Ik heb dit nummer heel lang met rust gelaten, maar was plotseling op het punt dat ik voelde dat ik er wél wat mee kon.”

De tekst van zijn vertaling kwam dan ook vloeiend uit de pen van de songwriter. ,,Het is een lied over het leven. En verschillende ijkpunten daarin. Frank Sinatra, een van de bekendste vertolkers van het nummer, zong over meerdere liefdes in zijn leven. Ik zing in mijn bewerking ook over mijn leven, maar slechts over één liefde. Dat is wel een verschil.”

Naast ‘Dit Jaar’ en andere liedjes van zijn nieuwste album bevat de voorstelling ook andere nummers, die De Munnik niet eerder ten gehore bracht.

Kom kijken

De Munnik toert nog tot medio april 2019 met zijn theatershow. ,,En dat doe ik heel graag. Niets maakt mij gelukkiger dan in mijn auto te springen en overal in het land op te treden. Toen ik samen met Thomas Acda het duo Acda en De Munnik vormde, was ik heel succesvol voor een groot publiek. Nu is er een kleiner gezelschap dat mijn shows komt beluisteren.” En hoewel De Munnik genoot van de periode met Acda, doet hij nu wat hem écht gelukkig maakt. ,,Dat zie je op het podium. Ik zou dan ook zeggen, kom allemaal kijken. Echt, ik zou het doen. Sterker nog: ik ben er zelf…”