Hoeveel nachtjes? Elf!

Hoeveel nachtjes? Elf!

Terwijl ik druk bezig zou moeten zijn met schrijfopdrachten, dwalen mijn gedachten af naar carnaval. Hoeveel nachten slapen is het nog voor het leutfeest losbarst? Éen, twee, drie… wacht! Elluf! Het zottengetal!

Ik kan dan ook maar één ding doen. Een blog schrijven over het in mijn beleving leukste feest ter wereld. Trouwen heb ik altijd onnodig gevonden. Ik hoef niet zo nodig een groot feest te geven. Maar carnaval vieren? Ik kán niet anders.

Onbegrijpelijk vind ik het nog steeds als het terug denk aan het gemak waarmee ik tijdens de kolderdagen vrije dagen kon opnemen. Zijn er echt mensen die werken tijdens carnaval? Blijkbaar. Hoewel ik sinds ik tekstschrijver ben ook tijdens ‘dees doag’ de pen ter hand neem. Waarom? Om te schrijven over optochten, pronkzittingen en het seniorencarnaval.

Maar hiervoor geldt: erover schrijven is meemaken. En dat doe ik graag. Meemaken en genieten van al het moois dat carnaval – of beter nog: de wereld – te bieden heeft. Want het leven is mooi! En, zoals ik altijd zeg, ‘zo’n grijze dag moet je gewoon zelf inkleuren’.

ROSSEN

Elf nachten slapen nog maar. En dan loop ik weer in polonaise, verkoop ik klets aan goede vrienden en mensen die ik gek genoeg alleen tijdens carnaval zie. Elf nachten tot ik mijn tamboerijn uit het stof mag trekken en er met een heuse muziekkapel op ga rossen alsof ik een muzikaal wonder ben. Elf nachten nog tot ik me ga verkleden en mijn uniformjasje vol speldjes en herinneringen mag dragen.

TIARA

Als kind won ik ooit de prijs voor best geklede meisje. In een gekleurd rokje, een strik in het haar én een getekende pukkel schuin boven mijn bovenlip was ik het evenbeeld van jeugdheld Madonna. Als dansmarieke danste ik in mijn beleving de sterren van de hemel. En als jeugdprinses waande ik me in een prachtig blauwe jurk en glimmende tiara de mooiste van de wereld.

Die tiara heb ik nog steeds. Zal ik hem dit jaar weer eens dragen? Of kies ik toch die grote groene zonnebril. Gelukkig heb ik nog een paar dagen om hierover na te denken. Hoeveel? Elf dacht ik…