,,Op dezelfde dag bekeken we trouwringen en grafstenen.”

Category
Redactioneel
About This Project

De van oorsprong uit Liempde afkomstige en in Boxtel woonachtige Rogier Veltrop (37) ziet eruit als een gezonde jonge kerel. En dat is hij ook, jong en gezond. Hier is echter een jarenlang en intens traject aan vooraf gegaan. In de nazomer van 2015 heeft hij een levensgevaarlijke harttransplantatie ondergaan. ,,Ik had een genetische hartafwijking en heb op het randje van de dood gestaan. “

Een bijzonder verhaal over een bijzonder mens. Met een boodschap: ,,Registreer je keuze, of je nu donor wilt zijn of niet.”

Tot 2007 had Rogier een leven net als zijn leeftijdsgenoten. Hij studeerde, speelde volleybal op hoog niveau en had een relatie met Evelien. Tot hij zich ziek begon te voelen. De huisarts stuurde hem naar huis en zei dat er niets ernstigs aan de hand was. ,,Toen ik echter klachten bleef houden en nogmaals naar de huisarts ging, stuurde hij me voor mijn gemoedsrust door naar het ziekenhuis om een hartfilmpje te maken. Daarna volgde in het AMC een bloedtest en daar werd duidelijk dat ik een genetische hartafwijking had.”



Hartstilstand

Rogier had destijds last van boezemfibrileren, kinderspel in vergelijking met de klachten die hij later kreeg. ,,In dat eerste jaar al kreeg ik vaak een cardioversie, en ablatie, beiden met als doel mijn hartritme te stabiliseren. Ook startte ik toen al met een flinke hoeveelheid medicatie, waaronder bloedverdunners en kreeg ik een pacemaker met ingebouwde ICD. Maar de klachten bleven toenemen.”

De ICD heeft zijn nut bewezen toen Rogier in 2009 zijn eerste hartstilstand kreeg bij Sporthal De Braken. Later volgde er nog vier maal een hartstilstand, waaronder twee op één dag. ,,De eerste hartstilstand gebeurde tijdens een lunch, ik voelde hem niet aankomen. Die avond in het Catharina Ziekenhuis volgde de tweede en ook deze voelde ik niet aankomen. ,,Het team wilde na een aantal minuten stoppen met reanimeren maar één cardioloog wilde niet opgeven en heeft me zeven minuten gereanimeerd. Hij heeft me teruggehaald”, legt Rogier op rustige toon uit.

Kort daarna volgde een verwijzing naar het Universitair Medisch Centrum (UMC) in Utrecht en werd voor het eerst gesproken over een harttransplantatie.

Harttransplantatie

Intussen bleef het steeds slechter gaan en in januari 2014 kon Rogier nauwelijks meer lopen waarna hij wederom werd opgenomen in het UMC. Hij stond toen op de wachtlijst voor een donorhart. ,,Omdat mijn hart niet meer zelfstandig kon functioneren, kreeg ik een steunhart dat me letterlijk in leven hield. Deze was verbonden met een accu, in een controller buiten mijn lijf, en wanneer deze leeg was, moest ik hem snel vervangen. Deed ik dat niet, dan was het einde verhaal” aldus Rogier.

Hoewel het nauwelijks kon, bleef het steeds slechter gaan en kwam er geen passend donorhart, hoewel Rogier steeds hoger op de internationale urgentielijst kwam staan. Een loodzware periode, waarin hij zich samen met Evelien staande wist te houden. ,,Op een gegeven moment was alles gezegd en was er weinig meer te doen dan wachten. Wachten op een hart of wachten op de dood. Tijdens deze periode zijn we toch bezig geweest met onze gezamenlijke toekomst. We besloten na de operatie te gaan trouwen. Omdat er een grote kans bestond dat ik zou overlijden tijdens de ingreep, hebben we op dezelfde dag gekeken naar trouwringen en grafstenen. Heel bizar.”



Toekomst

In de nazomer van 2015 kwam er aan het lange wachten een eind, er was een donorhart. En getuige dit interview is de loodzware operatie geslaagd.

Rogier heeft zijn blik nu op de toekomst gericht en staat weer midden in het leven. Na de revalidatie, die verrassend snel verliep, is Rogier weer gaan werken. Het geplande huwelijk met Evelien heeft vorig jaar plaatsgehad en Rogier heeft zijn vrouw fietsend op een bakfiets naar de trouwlocatie gebracht. Ook is hij intussen weer begonnen met studeren aan de universiteit van Maastricht.

Na het vertellen van zijn verhaal, heeft Rogier nog één boodschap mee te geven: ,,Of je donor wilt worden of niet, is niet het belangrijkste. Waartoe ik mensen oproep, is je verdiepen in het

onderwerp en je keuze te registreren. Nabestaanden hiermee opzadelen, is erg zwaar.”