Fraaie tweede editie ‘Kunst op Stapel’ geopend

Category
Redactioneel
About This Project

Het is een prachtig gezicht: zestien kunstwerken in kasteelpark Stapelen. Zondagmiddag vond in spiegeltent Bon Salon de officie opening van de tweede editie van de bijzondere tentoonstelling ‘Kunst op Stapel’ plaats. Locoburgemeester Peter van de Wiel had de eer de openstelling op zich te nemen.

Op het terrein van het kasteelpark worden tot en met 24 september kunstwerken van gerenommeerde kunstenaars geëxposeerd. De creaties zijn door een professionele jury geselecteerd uit een veelvoud aan inzendingen om het kasteelpark de komende maanden te sieren. De kunstwerken hebben als doel kunst op een laagdrempelige manier dichter bij de mens te brengen.

Anja Heesen, voorzitter van Kunststichting Boxtel, nam tijdens de feestelijke opening in een goed gevulde Bon Salon als eerste het woord. Samen met medebestuursleden Hannie van Schijndel en Huub Thorrissen heeft zij zich ingezet een tweede editie van Kunst op Stapel te realiseren. Zij roemde de paters assumptionisten die er verantwoordelijk voor zijn dat het kasteelpark er prachtig bijligt. ,,In 2015 stond de spiegeltent er voor het eerst en vond de eerste editie van Kunst op Stapel plaats. Dit was een cadeau van de paters assumptionisten dewijl zij destijds exact 100 jaar op kasteel Stapelen verbleven. Na deze succesvolle eerste editie is samen met het college de wens uitgesproken van Kunst op Stapel een tweejaarlijks terugkerende expositie te maken. En zie hier de tweede editie.

Verbinden

Voorts was het woord aan Liesbeth Jans, vanuit het Brabants Kenniscentrum Kunst en Cultuur (BKKC) betrokken als programmaleider van de programmalijn ‘Verbinden’. Verbinden is tijdens deze editie van Kunst op Stapel toegevoegd als thema. Jans roemde met name de geschiedenis en de geest van Kasteel Stapelen en de bijbehorende kasteeltuin. ,,Deze plek is een verborgen archief: natuur, kunst en spiritualiteit komen samen op deze plek. Dit heeft alleen kunnen ontstaan door een goede samenwerking en verbinding tussen de kunstenaars, het land en de bewoners. En dat is dan ook te zien aan de prachtig passende kunstwerken die zijn geplaatst.

Om aan passende kunstwerken te komen, heeft het Brabants Kenniscentrum Kunst en Cultuur (BKKC) een oproep gedaan aan professionele kunstenaars om een werk in te sturen dat voldoet aan (een van de) thema’s natuur, water, religie en verbinding. Uit de vele inzendingen heeft een professionele jury een selectie van zestien kunstwerken gemaakt die de komende maanden geëxposeerd worden in kasteelpark Stapelen.

Derde editie

Ten slotte opende wethouder Peter van de Wiel officieel ‘Kunst op Stapel’. Hij deed dit met vele lovende woorden waarin ook hij extra aandacht had voor het thema verbinden. ,,Boxtel is een gemeente met vele vrijwilligers en deze zorgen samen voor verbinding. Spiegeltent Bon Salon met al haar activiteiten en Kunst op Stapel zijn samen het epicentrum van deze verbinding, aldus de locoburgemeester en wethouder. ,,Ook dit keer zijn er weer zeer aansprekende kunstenaars met onvoorstelbare mooie kunstwerken geselecteerd. En kunst raakt en ontroert mensen en prikkelt de zintuigen.”

Van de Wiel eindigde zijn betoog met een verrassende onthulling: ,,Er zijn vanuit Kunststichting Boxtel nog geen concrete plannen voor een derde editie van Kunst op Stapel, maar ik kan bij deze verklappen dat de gemeente graag de uitdaging aangaat om samen met de stichting een derde uitvoering te bewerkstelligen.”

En toen was het tijd om de kunstwerken te gaan bekijken. Een van de kunstenaars die de komende maanden in het kasteelpark exposeert is Anneke de Witte uit Amsterdam. Haar kunstwerk heet: ‘Fandango, Dance of the Islands’ en bestaat uit drie aluminium vormen die op de grond staan en waarop keramiek staat. ,,De scheiding tussen de voorwerpen is de waterlijn. Het aluminium staat onder water en het keramiek symboliseert de bovenkant en stellen eilanden voor. De vraag rijst wat er onder water gebeurt”, legde de kunstenaar uit. Zij vindt het bijzonder geselecteerd te zijn met haar kunstobject en vertelde dat nog twee kunstwerken van haar hand te vinden zijn aan de Dommel.

Bezoekster en tevens kunstenares, Mattanja Coenoorn kwam uit Maastricht om de tentoonstelling te bekijken en reageerde enthousiast op de gehele entourage. ,,Ik vind het kasteelpark prachtig en de bomen zijn indrukwekkend. De kunstwerken zijn

goed gekozen en passen prima in de omgeving. Ik zou hier zelf ook wel eens willen poseren”, lachte ze.

Ook Boxtelaar Jan Swinkels had niets dan lof voor het evenement. ,,Dit park is uniek, het gebied is schitterend. Ik ken geen van de kunstenaars en ben hier vanuit pure interesse.”

En dan te denken dat deze schitterende plek voor alle Boxtelaren vrij toegankelijk is.